Gyakran Ismételt Kérdések

Fül-orr-gégészettel kapcsolatban feltett kérdések és válaszok
+Mit tegyek ha eldugult a fülem?

Amennyiben nátha is társul a halláscsökkenéshez, akkor valószínűleg kezdődő középfülgyulladása van, ebben az esetben orrspray használata és a fül melegítése javasolt napi 4 vagy 5 alkalommal a szakorvosi vizsgálatig. Ha víz, szennyeződés érte a fülét, akkor valószínűleg hallójárat gyulladása van, vagy a felgyülemlett fülzsír okozza a halláscsökkenést. Ebben az esetben TILOS melegíteni a fület, és külső kezelést igényel.

+Mit tegyek, ha náthás a gyermekem, de nem jön váladék az orrából.

Lohasztó orrspray használatát követően, két-három perc múlva kell megpróbálni orrot fújni, vagy sóoldattal "átmosni" az orrüreget.

+Folyamatosan hátracsorgó váladékot nyelek, időnként fáj a torkom, de náthásnak nem érzem magam.

A panaszai hátterében álló idült orrmelléküreggyulladást mindenkléppen kezelni kell, és a fenntartó okokat meg kell szüntetni. Pl.: orrsövényferdülés, allergia, reflux betegség.

+Hirtelen kialakult fülzúgás és halláscsökkenés esetén mi a teendő?

Azonnali szakorvosi ellátás szükséges, a hallás, és a belső fül mielőbbi regenerációja szempontjából.Várni nem szabad. Kivizsgálás szükséges.

+Kismamaként mit szedhetek nátha és torokfájás esetén?

Természetes alapanyagú, gyógynövényt tartalmazó készítmények közül a legtöbbet, ill. homeopátiás készítményeket. Amennyiben betartja az alkalmazási és bevételi szabályokat, pár nap alatt javulást kell észlelnie. Ha panaszai továbbra is fennállnak, szakemberhez kell fordulni.

+Gyermekem horkol éjszaka, de az orrából nem ürül semmi.

Panaszait nagy valószínűséggel orrmandula duzzanat és az orrnyálkahártya gyulladása okozza, mely egy korábbi felső léguti fertőzésből maradt vissza. Mindenképpen kezelést igényel a szövődmények elkerülése végett.

+Mióta közösségbe (bölcsi, óvoda) jár a gyermekem, folyamatosan betegek vagyunk.

A közösségbe kerülés minden, egyébként egészséges immunrendszerű kisgyermeket megvisel. Ha "kicsit még köhög", "már nem fertőz", "picit náthás" állapotban visszük közösségbe, pillanatok alatt új fertőzést fog hazahozni és kezdődik elölről az egész. Ha teljesen meggyógyul, van ideje regenerálódni a szervezetnek, akkor jó eséllyel felveszi a harcot a következő támadással szemben. De ez a valóságban egészen máshogy történik. Nincs aki vigyázzon a gyermekre, már nem lázas, dolgozni kell, így megy óvodába. Ha megtámogatjuk az immunrendszerét természetes hatóanyagú vitaminokkal, nyomelemekkel, homeopátiás készítményekkel, akkor jó eséllyel könnyebben átvészeli az első időszakot.

+Csak éjszaka köhög a gyermekem, nappal semmi tünete.

Panaszait az orrgaratból hátracsorgó váladék okozza, ez lehet orrmandulagyulladás, vagy melléküreggyulladás miatt is. Mindenképpen kezelést igényel.

+Szénanáthás tüneteim vannak, mikor lehet allergia tesztet végezni?

Többféle allergia vizsgálat lehetséges, inhalatív (pollen) és nutritív (élelmiszerek) allergénekre is. Bőrtesztet 3 éves kor felett, és allergénmentes időszakban végzünk.Feltétele, hogy allergia ellenes terápiát nem kaphat a tesdztet megelőző héten. Ujjbegyből történő vérvétellel, bárkinél, bármely időszakban végezhető allergiavizsgálat, és az eddigi terápiát sem szükséges felfüggeszteni.

+Mindentől puffadok, hasi diszkomfort érzésem van, a tejcukorral (laktóz) hadilábon állok. Allergiavizsgálat nem mutatott ki semmit.

Az emésztési panaszai hátterében generalizált bélgyulladás áll, melyet akár évek alatt, szép lassan alakult kis, és csak most okoz tüneteket. Ujjbegyből történő vérvétellel kideríthető, mely élelmiszer összetevők tartják fenn azt a gyulladást. Egy célirányos diétával 3­6 hónap alatt tünetmentesség, gyógyulás érhető el.